Підліткова агресія: захисна реакція або крик про допомогу? Поради психолога.

     Сучасний підліток живе в світі, складному за своїм змістом і тенденціям соціалізації. Агресивні підлітки, при всій відмінності їх особових характеристик і особливостей поведінки, відрізняються деякими загальними рисами. До таких рис відноситься бідність ціннісних орієнтацій, їх примітивність, відсутність захоплень, вузькість і нестійкість інтересів.
У цих дітей, як правило, низький рівень інтелектуального розвитку, підвищена навіюваність, копіювання, недорозвиненість етичних уявлень. Їм властива емоційна грубість, озлобленість, як проти однолітків, так і проти навколишніх дорослих. У таких підлітків спостерігається крайня самооцінка (або максимально позитивна, або максимально негативна), підвищена тривожність, страх перед широкими соціальними контактами, егоцентризм, невміння знаходити вихід з важких ситуацій, переважання захисних механізмів над іншими механізмами, регулюючими поведінку.
Причини прояву агресивності дітей на різних стадіях підліткового віку:
Це зв'язано, по-перше, з темпом і ритмом техніко-технологічних перетворень, що пред'являють до людей, що ростуть, нові вимоги. По-друге, з насиченим характером інформації, яка створює масу "шумів", що глибинно впливають на підлітка, у якого ще не вироблено чіткої життєвої позиції. По-третє, з екологічними і економічними кризами, що уразили наше суспільство, що викликає у дітей відчуття безнадійності і роздратування. При цьому у молодих людей розвивається відчуття протесту, часто неусвідомленого, та разом з тим росте їх індивідуалізація, яка при втраті загально-соціальної зацікавленості веде до егоїзму. 

Сімейні причини агресії

Далеко не в кожній родині культивується правильний підхід до виховання дітей. Це, безсумнівно, мінус батьків, але й вони залежні від безлічі факторів і часто не в змозі стримувати і контролювати себе. У будь-якому випадку треба знати, яка поведінка батьків може привести до виникнення агресії у дітей в підлітковому віці:
§  Байдужість і вороже ставлення до дитини
§  Неприйняття (нежданий дитина), брак любові і її проявів
§  Надмірний контроль і опіка
§  Байдужість до життя підлітка
§  Відсутність емоційного зв’язку
§  Приниження і образа, особливо публічні
§  Придушення емоцій дитини і будь-яких проявів самостійності

Особистісні причини

Ці причини можуть виникати як самі по собі, так і як наслідок сімейних обставин та впливу оточення:
§  Страх, очікування найгіршого
§  Невпевненість в безпеці
§  Гормональна неврівноваженість, зважаючи періоду статевого дозрівання
§  Дратівливість і образливість, як результат невпевненості в собі
§  Відчуття своєї провини в чомусь
§  Почуття самотності

Ситуативні причини

Найчастіше пов’язані з конкретними ситуаціями, що мають місце бути в житті підлітка в конкретний період часу:
§  Перевтома, як результат фізичного і розумового навантаження
§  Хвороба
§  Неправильний раціон харчування
§  Надмірне захоплення комп’ютерними іграми
Локальні неприємні ситуації в сім’ї.

Способи боротьби з підлітковою агресією

Варто визнати, що єдиного рішення цієї проблеми не існує. Насамперед треба визначити, що могло стати причиною виникнення агресивної поведінки у підлітка. Грунтуючись на цьому, ви зможете визначити, що необхідно змінити в своїй поведінці, оточенні дитини:


1.     Давайте можливість підлітку вирішувати, проявляти ініціативу або ж у всьому враховуйте його інтереси.
2.     Виключіть агресію в родині. Проаналізуйте стосунки зі своєю другою половиною на наявність агресивних випадів.
3.     Перенаправьте підліткову агресію в корисне русло, наприклад, в спорт.
4.     Частіше розмовляйте з дитиною в якості одного. Не вказуйте що робити, візьміть на себе роль мудрого наставника, який радить, але не засуджує.
5.     Частіше хваліть дитину, це вселить у нього впевненість.
6.     Поважайте його вибір, навіть якщо він здається вам неправильним.


Пам'ятайте! Кращий спосіб понизити агресивну поведінку дитини - проявляти любов до нього. Лише одне ласкаве слово може зняти озлобленість і дратівливість дитини. Дуже важливо, щоб дитина почувала себе улюбленою, потрібною і його приймали таким, яким він є. Постарайтеся знайти і зрозуміти причину протесту і агресії, по можливості усунете її.
Найважливіше - створити для дитини такі умови життя, де йому демонструвалися б зразки миролюбного відношення між людьми, були б відсутні негативні приклади агресивної поведінки. Виховання на принципах співпраці - головна умова запобігання агресивності

Тест виявлення  агресивності (Опросник Л.Г. Почебут)


Комментарии