Літо, спека. Так і хочеться чогось такого холодненького. А що може бути кращим у цю жарку погоду від файного холодного морозива, такого любимого всіма дітлахами та і далеко не тільки дітлахами. 

Отож, морозиво – улюблений холодний десерт всіх часів і народів, окрім своїх чудових смакових властивостей має ще й цікаву історію, яка нараховує аж п’ять тисяч років


  • Якщо вірити історикам, морозиво з'явилося понад 5000 років тому. Ще в 3000 році до нашої ери в Китаї ласували десертом зі снігу та льоду, змішаних з шматочками апельсинів, лимонів і зернятками граната. Рецепти і способи зберігання цих ласощів були розкриті в XI столітті до нашої ери в книзі «Ши-кінг».
  • На Русі було своє морозиво. У селах на Масляну готували суміш із замороженого сиру, сметани, родзинок і цукру.
  • Першою назвою ескімо було екзотичне «ескімо-пай» ( «пиріжок ескімоса»). Ескімо - перше в світі морозиво в шоколаді. Його винахідник, Крістіан Нельсон, возив ласощі по містах. Він придумав цікавий маркетинговий хід: не тільки переконував спробувати крижаний «пиріжок», а й показував фільм про ескімосів.
  • Найулюбленішим у всьому світі сортом морозива є вершкове, друге місце займає шоколадне, третє – фруктове.
  • Найбільший в світі торт з морозива зробили в Пекіні. Ширина гігантського ласощі становила всього три метри, зате вага – 8 тонн. Воно було приготовлено з приводу виходу дитячої вистави «Гора морозива», в рекламній акції якого брали участь навіть живі ведмеді: їх запустили на вершину крижаного торта.
  • Влітку кожні 3 секунди у всьому світі продається порція холодних ласощів.
  • У США щорічно споживається, в середньому перерахунку на кожного американця, близько 20 кілограмів морозива в рік.
  • Венесуельська кав'ярня-морозиво «Coromoto» пропонує своїм відвідувачам найбільшу кількість сортів крижаної ласощі в світі – 709. Там можна спробувати такі екзотичні десерти, як, наприклад, вафельна трубочка з тунцем, морозиво з цибулею, свинячими шкварками, пивом, морквою, помідорами, креветками, спагетті. Якщо ці екстремальні смаки вас не вразять, можете замовити морозиво з гострим перцем чилі.
  • У XIX столітті в Росії було три основних види морозива: сорбетто (щербет) – заморожена, але недостатньо тверда в сучасному поданні рідина. Полуморозиво (граніто) – менш густа маса, яку кондитери навчилися готувати з найрізноманітніших заморожених соків. Власне, морозиво – густа маса, якій кондитери надавали різні форми.
  • Найдорожче морозиво в світі продається в нью-йоркському ресторані «Serendipity». Ласощі приготовлено по таїтянським унікальним рецептам, наповнені мадагаскарською ваніллю, покриті тонким їстівним аркушем золота і найдорожчим в світі шоколадом. На додачу ви можете отримати екзотичні фрукти, доставлені з Парижа, драже, виготовлені кондитерами з золота, трюфелі і марципанові вишеньки. «В комплекті» з морозивом отримаєте золоту ложечку, інкрустовану діамантами, яку, з'ївши десерт, ви зможете забрати з собою. Уявляєте, скільки коштує такий бенкет?
  • Найбільшого сніговика з морозива спорудили в Москві. Ріст велетня склав 2 метра, а вага 300 кілограмів.
    Подробнее: https://delonghi-shop.com.ua/ua/article/samyie_interesnyie_faktyi_o_morojenom.htm

Комментарии