Мрія проти страху




Ми уявляємо мрію як світогляд, який вміщує в собі образ реального світу, наповнений насамперед можливостями й тільки потім – небезпеками. Цей світ структурований емоційними реакціями мрійника, тобто є речі бажані й небажані, веселі й сумні, дивовижні та буденні.

Емоції мрійника пов’язані між собою та взаємодіють з емоціями інших людей, цей зв’язок – динамічний, постійно змінюється, не завжди й не повністю усвідомлюється. Тобто людина не завжди знає наперед, як вона відреагує на ту чи іншу подію, не завжди може передбачити реакцію інших людей. Тим не менше, розуміння себе та інших людей можна розвивати та поглиблювати, і це шлях до мрії.

Як часто ми боїмося мріяти, вважаючи, що це марне заняття

Життєві турботи та раціональність поглинули наші «а що, якби» та змушують зосередитися на повсякденності. А можливо, все ж варто розбудити внутрішнього Мрійника й уважно послухати, що він вам наговорить? 

Тож чому важливо мріяти?

Мрійник підказує нам наші шляхи та доріжки до щастя. Дуже часто, коли мрія велика, всепоглинаюча та стосується усіх сфер, у людини з'являється більше сенсу в житті, діях. Людина може звіряти свої щоденні кроки з тим, що може приносити їй щастя у глобальному масштабі. Більше того, мрія – це завжди не прямо «сьогодні», вона велика, вимагає часу. Але коли ми йдемо в її бік - ставимо цілі, плануємо і розуміємо, що за цим стоїть чималий сенс, у нас з’являється більше сил, натхнення, ресурсів. Особливо тоді, коли мрія існує на рівні щось дати світові та зачіпає інших людей, майбутнє планети та людства. 

Візуалізація цілей - це більше про «брати». Про те, що я хочу, - будинок, машину. Це мета, яка зобов'язує до дії. Ти ставиш мету, у неї є кінцева дата, і до неї треба рухатися. А у мрії нема обмежень. Ми можемо просто помріяти і зрозуміти, а в який бік нам узагалі мріється по-справжньому? У цю мить важливо залишити раціоналіста, бо він – антагоніст мрії. Ти не можеш мріяти й одночасно бути в раціо, це абсолютно різні процеси. 

Візуалізація цілей - це коли ми в деталях, у всіх фарбах, кольорах, звуках, контекстах, відчуттях представляємо конкретну мету. І ця техніка допомагає її досягнути. А мрія - це коли ми себе не обмежуємо 

Важливо зберегти в дитині здатність мріяти. Завдяки тому, що у дітей багата фантазія, мріяти – для них природно. Тут має значення підхід батьків, який діти підсвідомо зчитують та засвоюють. Якщо батьки самі використовують мрію як ресурс – вони будуть мріяти з дітьми, вони будуть говорити про це та прагнути втілювати мрії разом. Але якщо дитина мріє: «Ось я виросту, полечу в космос», а їй кажуть: «Який космос? Будеш працювати касиром», тоді дитина буде відразу розуміти, що мрії – це одне, а реальність - інше. Батькам важливо утримати той самий баланс, щоб мрії були пальним, підказували, допомагали, направляли. Тільки сама особистість знає, де повинна опинитися та ким бути для того, щоб стати щасливою. Діти в цьому плані дуже нестримні й легкі. 

Коли людям добре мріється?

Ми дуже часто мріємо на свята. Загадування бажань – це такий шматочок нашої культурної практики про мрії. Тому можна створити сімейні традиції, коли сім'я мріє. Це хороший спосіб краще пізнати одне одного, а також об'єднати сім'ю здоровими речами. 

з'являється ресурс боротися з хворобою - це по-перше. По-друге, у дитини формується важливе переконання, що все можливо, що мрії – це добре й вони можуть навіть здійснитися. Більше того, це внесок у їхнє життя та життя сімей - коли діти продовжують боротися з хворобою, то дуже важливий моральний і психологічний стан. А коли людина перестає боротися, то й організм припиняє. Втілюючи дитячі мрії, ми допомагаємо перемагати хворобу та створюємо нових членів суспільства, які вірять, що все можливо, що мрії здійснюються, навіть дитячі. Звісно, навіть при сильних позитивних емоціях людина втомлюється, але якщо говорити про довгострокову перспективу, то це дуже хороший ресурс та внесок. Це як великі події, наприклад, весілля - ти дуже втомлюєшся, але у тебе завжди залишаються спогади, і, повертаючись до цього моменту, вони будуть гріти. 

До речі, саме зараз, коли країна проходить кризу мрії – це саме те, що нам потрібно. Бо це допомагає долати складнощі та знати, що все може бути інакше, так, як хочеш ти. 

Комментарии